Maakproces

Het vervaardigen van een handgevormd keramisch product is een precisie- en geduldklus. Het duurt even, maar het mooie is dat er dan altijd een uniek product ontstaat, met een verhaal en een ziel.

Maken en drogen
Eerst wordt het product uitgedacht en ontworpen. Vervolgens ga ik aan de slag met mallen, mijn handen en klei. Eerst maak ik de vorm en vervolgens breng ik daar patronen in aan.
Wanneer het product eenmaal naar tevredenheid klaar is, dient het te drogen voordat het de oven in gaat. Voor kleine of platte stukken is drie dagen genoeg, andere producten moeten 1 tot 4 weken drogen.
Sommige stukken pas ik nog wat aan als de klei ‘leer’ hard is, d.w.z. nog niet volledig droog. Deze schuur ik bij of ik bewerk het met een spons, een lomer, een schraper of een ander gereedschap, net wat het object nodig heeft.
Wanneer ik massieve objecten maak, dienen deze nog te worden gehalveerd, uitgehold en daarna weer geprepareerd (aan elkaar gemaakt en in de juiste vorm gepoetst) te worden. Daarna kunnen ze in zijn geheel drogen.

Oven
Als een object goed gedroogd is, mag het de oven in. Dit proces duurt minimaal 36 uur. Wanneer een object toch niet goed genoeg gedroogd is, dan kan het in de oven alsnog kapot knappen of er ontstaan barsten. Dit noem je de eerste biscuit stook. (1030 graden). In het ergste geval kost het je je ovenspiralen, dus goed drogen is essentieel! Soms stook ik daarna nog tot 1250 graden, zodat het ‘steengoed’ gestookt is waardoor het minder slijtage gevoelig is. Dat is nog eens min. 36 uur.
Glazuren
Glazuur breng ik in minstens drie lagen aan om het goed te laten dekken. Na elke laag moet een droogtijd ingelast worden van minstens een half uur, maar soms zelfs een dag, voor je de volgende laag kunt aanbrengen.

Uniek en handgemaakt:
Wat houdt dit in? Om even uit te gaan van servies: er is geen bord exact hetzelfde.
De patronen en de kleuren kun je uitkiezen, echter die komen nooit op exact dezelfde plaats als bij het voorbeeld bord. Uiteraard doe ik daar mijn uiterste best voor, maar kleine afwijkingen kunnen er altijd zijn, omdat het om handwerk gaat.
Ook kan de kleur verschillen in de oven en een gradatie afwijken van de kleur die je hebt gekozen. Ook een computerscherm geeft de kleuren soms vertekent weer.
Daarnaast kan de klei de ene keer iets meer krimpen dan de andere waardoor het ene bord iets kleiner of groter uitvalt dan het andere. Echter wanneer ik een serie in één keer maak dan is de kans dat ze verschillen qua grootte en kleur erg klein.
Het is echter juist deze charme van een uniek handgemaakt servies, wat het zo bijzonder maakt!